RAM-problemen identificeren

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Een van de meest voorkomende redenen waarom een pc weigert op te starten of problemen ondervindt, kan te maken hebben met een van de meest gebruikte onderdelen van het systeem: RAM. RAM-problemen kunnen zich op verschillende manieren voordoen, zoals:

• Applicaties/games die vastlopen, blijven hangen of onverwacht worden afgesloten
  • Willekeurig opnieuw opstarten van de pc
  • Stopcode/Stopscherm, ook wel BSOD (Blue Screen of Death)
  • Geen signaal naar de monitor
  • Niet opstarten naar Windows

Of dit nu komt door een defecte module, slechte sleuf of zelfs gewoon een onvolledige verbinding, deze handleiding helpt je bij het identificeren, testen en oplossen van problemen met RAM in je pc.

RAM-problemen identificeren

Er zijn een paar manieren om een RAM-probleem op je pc te identificeren, maar dit hangt af van je systeem en of je het in Windows kunt laden.  Als je een probleem ondervindt waarbij de pc niet de POST (Power on Self Test) voltooit wanneer de computer opstart en je geen videosignaal naar de monitor krijgt, kan je moederbord een foutopsporingslampje of zevensegmentendisplay hebben waarmee we de oorzaak kunnen achterhalen.

Bij de NZXT N7-serie moederborden bevinden deze lampjes zich meestal aan de onderkant van het moederbord, naast de aan/uit-knop en reset-knop.

Als de pc wordt geladen in Windows en je krijgt een stopcode of 'Blue Screen of Death', dan kan de foutcode te maken hebben met het geheugen en het testen van het RAM-geheugen kan ons helpen dit te bevestigen.  Veelvoorkomende stopcodes voor geheugengerelateerde problemen zijn onder andere:

• MEMORY_MANAGEMENT
  • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
  • DATA_BUS_ERROR
  • CRITICAL_PROCESS_DIED
  • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Als het systeem een stopcode ervaart of willekeurig opnieuw opstart, kun je het RAM-geheugen in het systeem testen met een softwaretool om te bevestigen of er een geheugenfout is gedetecteerd.

CMOS resetten

Voordat je de hardware zelf aanpakt, kun je het beste beginnen met het resetten van de UEFI/CMOS-instellingen.

Voordat je verder gaat:  als je BitLocker of een andere schijfversleuteling gebruikt die afhankelijk is van TPM/Secure Boot, is het aan te raden om de versleuteling uit te schakelen voordat je verder gaat of om je ontsleutelingswachtwoord bij de hand te hebben of om een back-up te maken van je TPM/Secure Boot-sleutels volgens de handleiding van het moederbord.  Een UEFI/CMOS-reset kan ertoe leiden dat deze sleutels volledig verloren gaan.

Het resetten van CMOS op de meeste moederborden kan op een van de volgende drie manieren.  Als je pc kan opstarten, kun je de instelling 'Load Optimized Defaults' gebruiken die je in de meeste UEFI/BIOS op de pc zelf kunt vinden.  Als je pc de POST niet goed kan voltooien en niet kan opstarten, moet je het CMOS mogelijk handmatig resetten.  Bekijk hiervoor onze handleiding hier:

NZXT-ondersteuning - Hoe reset ik het CMOS?

RAM opnieuw plaatsen

Het RAM-geheugen opnieuw plaatsen is het verwijderen, controleren en opnieuw installeren van de RAM-modules in een pc.  In veel gevallen kan een RAM-fout worden veroorzaakt door een losse of losgekoppelde geheugenmodule.

Opmerking:  in elke situatie waarin je fysiek onderdelen uit je pc verwijdert, is het aan te raden om je computer uit te schakelen en de voeding uit te schakelen met de schakelaar naast de voedingskabel.  Laat de pc aangesloten op een geaard stopcontact en raak het metalen chassis van de behuizing aan om eventuele statische elektriciteit op je lichaam te ontladen.  Als je een antistatische polsband hebt, is het aan te raden om die te gebruiken.

Controleer om te beginnen of de vergrendelingsclips aan de boven- en onderkant van elke RAM-sleuf open zijn.  Bij sommige moederborden zit er alleen een vergrendelingsclip op de bovenkant van de RAM-sleuf en niet aan de onderkant.  Dit is gemakkelijk te herkennen aan het feit dat de onderkant van de sleuf een stuk met een sleuf heeft in plaats van een clip met een gesloten bovenkant, zoals hier te zien is:

Trek de RAM-module uit de sleuf met de vergrendeling(en) open en inspecteer zowel de sleuf als het RAM op mogelijke schade.  Als je schade aan de RAM-module opmerkt, zoals een barst op de printplaat, gescheurde contacten of tekenen van schroeien op de printplaat, dan is dit een teken dat de RAM-module onmiddellijk vervangen moet worden.
Wanneer je RAM-modules uit de pc verwijdert, is het aan te raden om altijd passende paren bij elkaar te houden, zodat we de kans op een nieuwe fout minimaliseren.  Bij de meeste moederborden worden passende paren in sleuven 2 en 4 en in sleuven 1 en 3 geplaatst.  Raadpleeg de gebruikershandleiding van je moederbord om te zien hoe de passende paren moeten worden geïnstalleerd.

Als je deze modules echter mengt, is het vrij eenvoudig om passende paren te identificeren aan de hand van hun serienummer.  Bij een passend RAM-paar zullen de serienummers er meestal maar één cijfer naast zitten.  Als je systeem bijvoorbeeld 4 RAM-kaarten heeft, kunnen hun serienummers er als volgt uitzien:

• xxxx-xxxx-xx01
  • xxxx-xxxx-xx02
  • xxxx-xxxx-xx03
  • xxxx-xxxx-xx04

In deze situatie zijn de passende paren 1 en 2 en 3 en 4.

Om het RAM-geheugen opnieuw te installeren, kies je een passend paar en installeer je ze in de juiste sleuven op je moederbord. Voor veel moederborden zijn de aanbevolen sleuven de sleuven 2 en 4, maar het is aan te raden om de gebruikershandleiding van je moederbord te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste sleuven gebruikt.

Met de sloten op de sleuven open, lijn je de RAM-module uit met de sleuf en druk je de kaart stevig in de sleuf.  Als je dit goed doet, moet(en) de vergrendeling(en) sluiten en is de RAM-module vergrendeld.  Zet vanaf hier de pc aan en controleer of het probleem zich nog steeds voordoet.  Als de pc kan opstarten in Windows met een enkel passend paar, sluit de pc dan af en probeer het tweede passende paar te installeren op sleuven 1 en 3.

Mijn pc geeft nog steeds een RAM-fout bij het opstarten, hoe los ik dit op?

Afhankelijk van je systeemconfiguratie kun je een defecte module, defecte kit of een probleem met een ander onderdeel zoals het moederbord of de CPU hebben.  Om dit te bevestigen willen we het probleem testen en isoleren.

Zoals eerder, met de pc uit, verwijderen we het RAM en scheiden we de passende paren indien van toepassing.  Met de passende paren gescheiden, kies je één module en installeer je die in de eerste RAM-sleuf zoals aangegeven in de handleiding van het moederbord en probeer je de pc opnieuw op te starten.  Als de pc weigert op te starten met de enkele module, sluit dan de computer af en probeer de andere module van hetzelfde paar.

Als je systeem twee geheugenparen heeft, herhaal dan de bovenstaande test met het tweede passende paar.

Afhankelijk van de resultaten kunnen we de bron van het probleem isoleren:

• Als de pc opstart met het ene passende paar maar niet met het andere, dan duidt dit op een probleem met dat passende paar.
  • Als de pc niet opstart met beide passende paren in dezelfde sleuven, kan dit duiden op een probleem met het RAM of het moederbord/de CPU.
  • Als de pc niet opstart met één sleuf/paar sleuven maar niet met de andere, kan dit duiden op een probleem met het moederbord/de CPU.
  • Als je een enkele module test en slechts één module start op, dan duidt dit op een probleem met dat paar.
  • Als je met een enkele module test en ze starten allebei op, dan duidt dit op een probleem met het moederbord/de CPU.

Mijn pc start op, maar ik denk dat ik een RAM-probleem heb.  Hoe test ik dit?

Als je pc wel kan opstarten, maar je hebt nog steeds RAM-gerelateerde problemen zoals crashende applicaties, willekeurige herstarts of stopcodes, bekijk dan hier onze handleiding voor het testen van RAM-software:

NZXT-ondersteuning - RAM controleren op hardwarefouten

Als je vragen hebt of een RAM-probleem hebt met een NZXT BLD PC, neem dan contact op met onze klantenservice voor verdere assistentie.