Je voeding testen

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

In dit artikel bespreken we het proces van het testen van uw voeding op stroom en of deze een inschakelsignaal accepteert.

Let op: deze stappen zijn alleen bedoeld voor pc-buildkits en zelfgebouwde pc's. Als u een NZXT BLD-pc hebt gekocht die nog onder de garantie valt, neem dan contact op met ons Klantenserviceteam voordat u doorgaat met deze handleiding.

Bij deze test, ook bekend als Jumper Test of Paperclip Test, worden de Power On- en Ground-pinnen van de 24-pins ATX-voedingskabel van uw voeding overgesprongen. Hiervoor heeft u het volgende nodig:

• Een metalen paperclip of stijve metalen draad
  • Een schaar, draadknipper of zijsnijder (tang)

De pc voorbereiden

Om het systeem voor te bereiden, zet u de voedingsschakelaar in de stand O en koppelt u de voedingskabel los. Vanaf hier moet u beide zijpanelen van de pc verwijderen.

• Voor veel kasten uit de NZXT H-serie, met uitzondering van de NZXT H1, moet u een enkele bevestigingsschroef verwijderen waarmee het glas vastzit, evenals eventuele bevestigingsschroeven op het metalen zijpaneel, zoals hieronder weergegeven.
  • Bij de H710 bevindt zich linksboven in de behuizing een ontgrendelingsknop waarmee u het metalen zijpaneel kunt ontgrendelen.
  • Bij de behuizingen uit de H7-serie kunnen beide zijpanelen met wrijvingspassing worden verwijderd met behulp van de handgreepuitsparingen aan de achterkant van de pc.

Als deze panelen zijn verwijderd, moet je eerst de voeding van je moederbord en grafische kaart loskoppelen. Hieronder zie je waar de voedingsconnectoren op je moederbord zouden moeten zitten. Elke connector beschikt over een krokodillenklem die je moet indrukken om vervolgens de connector los te trekken.

Je grafische kaart heeft een vergelijkbare connector, zoals ook op de onderstaande foto te zien is, maar heeft mogelijk extra kabels die je moet loskoppelen. Net als bij de vorige stap is er een krokodillenklem die je moet indrukken om de kabel te verwijderen.

Een trui maken

Nu de voeding is losgekoppeld van het systeem, kunnen we nu de Jumper maken die nodig is voor deze test. Bij sommige voedingen wordt standaard een jumper geleverd, maar als een jumper kwijt is of niet beschikbaar is, kunt u er eenvoudig een maken met een paperclip of een stuk stijve draad, zoals hierboven vermeld.

Om een Jumper te maken met een paperclip, knipt u het binnenste gedeelte van de paperclip los met een scherpe schaar, draadknipper of zijkniptang. Dit geeft je een U-vormige Jumper zoals hieronder weergegeven.

Als er een rubberen coating op de paperclip zit, verwijder dan de rubberen coating voordat u verder gaat.

Houd de jumper in de hand, richt de connector zo dat de borgclip naar boven wijst en steek de jumper in de 4e en 5e pin, zoals hieronder weergegeven.

Terwijl de jumper is geplaatst, sluit u de voedingskabel weer aan op de voeding en zorgt u ervoor dat uw voeding is uitgeschakeld als deze een Zero RPM-modus heeft. Deze functie kan een van de vele namen hebben en wordt bestuurd door een schakelaar naast de aan/uitschakelaar.

• Stille modus
  • Eco-modus
  • Nul RPM-modus

Voor instructies over hoe u de Zero RPM-modus kunt uitschakelen, raadpleegt u de gebruikershandleiding van uw voeding.

Terwijl de stroom is aangesloten en een eventuele Zero RPM-modus is uitgeschakeld, zet u de schakelaar op de voeding in de stand I. Vanaf hier hoort u mogelijk de ventilator van de voeding draaien, maar u kunt het beste visueel controleren of de ventilator op het systeem draait. Als de voeding in een behuizing is geïnstalleerd, moet u mogelijk een luchtfilter verwijderen om een duidelijk zicht te krijgen op de voedingseenheid en de ventilator.

Als de ventilator van uw voeding draait, is dit een sterke indicatie dat de voeding stroom krijgt en een inschakelsignaal ontvangt, wat kan helpen uitsluiten dat de voeding zelf een storing heeft.

Als de ventilator van uw voeding niet draait, betekent dit dat de voeding geen stroom ontvangt of geen inschakelsignaal kan accepteren.

Nadat de test is voltooid, schakelt u de stroomtoevoer uit en koppelt u de voedingskabel los. Neem vervolgens contact op met uw Klantenservicemedewerker voor de resultaten voor verdere hulp.